Şarj İstasyonlarının Bileşenleri Nelerdir?

Şarj İstasyonlarının Bileşenleri Nelerdir?

Günümüzde yenilenebilir enerji kaynakları oldukça önemli bir yere sahip. Ayrıca kullanılan enerji türünün çevreye verdiği zarar ise belirleyici etken durumundadır. Günümüzde istenen enerji türü, maliyeti düşük ve çevresine zarar vermeyen doğa dostu özelliklere sahip olmalıdır. Elektrik enerjisi, doğa dostu olması bakımından en cazip enerji çeşididir. Kullanımı sonrası hiç atık bırakmaması ise bir başka avantajıdır. Elektrik enerjisinin tek sıkıntısı ise maliyetidir. Bu olumsuz özelliği en aza indirmek için ise çeşitli bileşenlerden destek alınır. Böylece maliyet aşağı çekilir.

İstasyon Bileşenleri

Şarj istasyonlarını oluşturan her bir parçaya o istasyonun bileşeni denir. Bu bileşenlerin düzenli ve sağlıklı çalışması sayesinde de elektrik üretimi gerçekleşir. Maliyeti düşük elektrik üretimi sayesinde de elektrikli araçlara olan talep her geçen gün daha fazla olur.

Elektrikli araç şarj istasyonlarının bileşenleri;

  • Rüzgar jeneratörleri
  • Güneş panelleri
  • Enerji panelleri
  • Eko güç
  • Bağlantı aparatı
  • Güç istasyonu

bileşenlerin bir araya gelmesi sonucu ise bir istasyon meydana gelir. İstasyonlar, büyüklük ve tasarım olarak farklılıklar gösterir.

Bağlantı Aparatı

Elektrikli araçlarında tıpkı normal araçlar gibi istasyonda bağlantı kurması gerekir. Bu aparat akaryakıt istasyonlarında bulunan pompanın görevini görür. İstasyon ile araç arasındaki bağlantıyı sağlayarak elektrik akımın araca ulaşmasını sağlar. Bağlantı aparatı içerisinde kullanılan özel iletkenler sayesinde elektrik enerjisi ısı kaybı yaşamadan araca aktarılır.

Güç İstasyonu

Elektrik akımının depolandığı ve araca aktarıldığı bileşendir. Güç istasyonu üzerinde anlık elektrik tüketimini ve miktarını gösteren gösterge bulunur. Ayrıca harcanan elektriğin maliyetini de buradan kolayca görebilirsiniz. Güç istasyonları ihtiyaca göre farklı güçlerde oluşturulabilir. Ancak tüm istasyonlarda amaç aracı olabildiği kadar en kısa sürede şarj ederek hazır hale getirmektir. Çünkü uzun süren şarj işlemi hiç bir kullanıcı tarafından istenmeyecek olumsuz bir durumdur.

Electric car charging in EV charging station

Güneş Panelleri

Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren düzeneklere güneş panelleri adı verilir. Güneş paneli kullanımı hem satıcıyı hem de alıcıyı yüksek maliyetten kurtarır. Güneş paneli ile üretilen elektrik daha düşün masraf anlamına gelir. Üretici bu sayede hem vergi hem de yüksek fatura maliyetinden kurtulur. Maliyetin düşmesi elektrik fiyatının düşmesine ve alıcının daha ucuz elektrik kullanmasını sağlar.

Rüzgar Jeneratörleri

Güneş panellerine göre daha az kullanılan bir enerji çeşididir. Rüzgar enerjisini kullanarak elektrik enerjisi üreten özel düzeneklerdir. Kullanım alanının güneş panellerine göre daha az olmasının nedeni rüzgarın sürekli elde edilememesindendir. Ayrıca kullanışlılık bakımından da güneş panellerine göre daha dezavantajlıdır. Güneş panelleri boyut olarak her ortama göre hazırlanabilir. Ancak rüzgar panellerinin böyle bir şansı yoktur. Bu nedenle her ortamda kullanılma şansı da yoktur. Ülkemiz 4 mevsim güneş alan bir konuma sahiptir. Bu durumda güneş panellerinin daha kullanışlı olmasını sağlar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.