Batarya Sistemlerinin Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Batarya Sistemlerinin Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Bataryalar özellikle elektrikli araçlar için büyük önem arz etmektedir. Bataryanın depolayabildiği enerji miktarı sayesinde elektrikli aracın menzili belirlenmektedir. Günümüz koşullarında elektrikli araçların menzillerinin artırılması için daha büyük bataryalar kullanılmaktadır. Bu durumda da araçların ağırlıkları arttığı için enerji kullanımları da doğru orantılı bir şekilde artmaktadır.

Araç batarya kapasiteleri ile ilgili iki durum oldukça önemlidir. Bunlardan birincisi enerji yoğunluğu, diğeri ise güç yoğunluğudur. Enerji yoğunluğu her birim hacminde depolanan enerji miktarı gösterir. Bataryaların güç yoğunluğu ise, bataryaların içinde yer alan enerjinin kullanılmasını ifade eder. Güce göre bu kullanım değişiklik göstermektedir. Günümüzde elektrikli arabalar için kullanılan batarya sistemi lityum batarya sistemidir. Bu bataryalar oldukça maliyetli ve kullanışlıdır. Ayrıca lityum bataryalarının enerji yoğunlukları yüksek olan bataryadır.

Lityum Batarya Çalışma Sistemi

Lityum bataryalar şarj edilebilme özellikleri olan bataryadır. Özellikle diz üstü bilgisayarların ve akıllı telefonların çoğunda kullanılan bataryadır. Bu bataryalar şarj edilebilir olma özelliği ile diğer pillere göre farklılık göstermektedir.

Lityum batarya çalışması şu aşamalar ile gerçekleşir:

  • Lityum batarya enerji sağlarken artı yüklü olan lityum iyonları pilin eksi kutbundaki elektrottan pilin artı kutbundaki oksit elektrota doğru hareket eder.
  • Daha sonra artı kutup ile indirgenme tepkimesi gerçekleşir.
  • Eksi kutupla da yükselme tepkimesi gerçekleşecektir.

Daha sonra lityum iyon batarya elektrik akımı ile dolup şarj olacaktır. Ardından pilin dolması ile birlikte elektrikli araç kullanıma hazır olacaktır. Pilin büyüklüğüne ve kapasitesine göre belirlenen menzil doğrultusunda araç ile seyir etmek mümkündür. Elektrikli araçlarda pilin bitmesine yakın size uyarı verecektir. Bu durumda en yakın elektrik şarj istasyonuna giderek aracınızın şarjını yapmanız gerekmektedir.

Elektrikli Araçların Batarya Ömrü Ne Kadardır?

Elektrikli otomobillerin genelinde lityum batarya bulunur. Bu bataryalar oldukça kullanışlıdır. Yapılan bilimsel araştırmalara göre ise bir yılda ortalama 140.000 kilometre yapan araçların batarya ömründen yedikleri yüzdelik oran %8 oranındadır. Bu oran oldukça düşüktür. Ayrıca elektrikli araçlarda batarya ömrünün aracın ömründen daha uzun süre gittiği belirlenmiştir.

Elektrikli Araçlar Nasıl Şarj Olur?

Uzun yol için kurulmuş olan hızlı şarj istasyonlarından aracınızın bataryasını doldurabilmek için şarja taktığınızda yarım saat içerisinde %80 oranında dolar. Normal zamanda ise bu oran 2 ile 4 saat arasında değişiklik göstermektedir. Ev prizi ile şarj etmek istiyorsanız ortalama olarak 1 gün ya da 12 saat boyunca aracınızın şarjının takılı kalması gerekir.

Elektrikli Araçlar Nasıl Şarj Edilir?

Elektrikli araçların bataryaları oldukça büyük bir yapıya sahip olduğundan sanayi tipi prizler de şarj edilmesi daha doğru olur. Doğru ekipman yardımı ile ister sanayi tipi prizler de isterseniz de yol üzerinde bulunan elektrikli araçların şarjı için kurulmuş olan şarj istasyonlarını kullanarak elektrikli aracınızı kolaylıkla şarj edebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.